Diagnosis of Fungal Infection: from the patient to the laboratory, and back again $1^{st} - 19^{th}$ February 2016

D	ATE	TIME	LOCATION	ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER
Mon	01 Feb	08:45	ERC Seminar Room 5	Welcome	and introduction to the course: Professor Malcolm Richardson	MDR
Mon	01 Feb	09:00-10:00	ERC Seminar Room 5	Lecture (1h)	Health & Safety Induction to the Laboratories	SS (NWLC)
Mon	01 Feb	10:30-11:30	CSB Seminar Room	Lecture (1h)	Measuring Antifungal Levels – Microbiological & Non-microbiological Methods	LO
Mon	01 Feb	11:30-12:30	CSB Biochemistry Laboratory	Practical (1h)	Tour of Biochemistry Laboratory	LO
Mon	01 Feb	13:00-14:00	ERC Seminar Room 4	Lecture (1h)	Direct Microscopy	MDR
Mon	01 Feb	14:00-17:00	ERC Laboratory	Practical (3h)	Direct Microscopy: Setting up & Reading	MDR/LNF
Tue	02 Feb	09:30-10:30	ERC Seminar Room 5	Lecture (1h)	Specimens – What is good, what is poor? Part 1 Clinical	RR
Tue	02 Feb	11:00-12:00	ERC Seminar Room 5	Lecture (1h)	Specimens – What is good, what is poor? Part 2 Laboratory	MDR
Tue	02 Feb	14:00-16:00	ERC Seminar Room 6	PBL (2h)	Problem Based Learning I	SS
Wed	03 Feb	09:30-11:00	ERC CSU 1	Lecture (1.5h)	Culture and Culture-based Identification – Invasive Moulds & Black Yeasts	MDR
Wed	03 Feb	11:30-13:00	ERC CSU 1	Lecture (1.5h)	Culture and Culture-based Identification - Yeasts	MDR
Wed	03 Feb	14:00-17:00	ERC Laboratory	Practical (3h)	Identification of Medically Important Yeasts, Part 1 : Set up	CM/LNF

D	ATE	TIME LOCATION		ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER
Thu	04 Feb	09:30-10:30	ERC Seminar Room 6	Lecture (1h)	MALDI-TOF Mass Spectrometry for Fungal Identification	LNF
Thu	04 Feb	11:00-14:00	ERC Laboratory	Practical (3h)	Culture and culture-based identification – invasive moulds & black yeasts	CM/LNF
Thu	04 Feb	14:30-16:30	ERC Seminar Room 5	Journal Club (2h)	Journal Club I	LNF
Fri	05 Feb	09:00-10:30	ERC Seminar Room 6	Lecture (1.5h)	Culture and Culture-based Identification – Cutaneous (Superficial) Moulds	MDR
Fri	05 Feb	11:00-12:15	ERC Laboratory	Practical (1.25h)	Identification of medically important yeasts, Part 2: Results	CM/LNF
Fri	05 Feb	13:15 –15:15	Atounyon Suite	(2h)	Patient meeting	GA/JB

DA	ATE	ТІМЕ	LOCATION	ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER
Mon	08 Feb	09:00-10:15	CSB Microbiology Lab	Practical (1.25h)	MALDI-TOF visit - Microbiology Laboratory	AH/LNF
Mon	08 Feb	10:30-12:30	Committee Room	Lecture (2h)	Fungal Biomarkers	MDR
Mon	08 Feb	13:00-16:00	MRCM Lab	Practical (3h)	MRCM Laboratory Observation Group 1: Mould Identification & Susceptibility Testing: Set-up and Results,	ET
Tue	09 Feb	09:30-11:30	ERC Seminar Room 5	PBL (2h)	Problem Based Learning II	SS (CEF)
Tue	09 Feb	13:30-16:00	MRCM Laboratory and Clean Room	Practical (2.5h)	Laboratory Observation : Beta-D-Glucan Testing: Set-up and Results	CW
Tue	09 Feb	16:00-17:30	ERC Seminar Room 6	Lecture (1.5h)	Radiological Diagnosis of Fungal Infections	RS
Wed	10 Feb	09:00-10:30	ERC Laboratory	Lab (1.5h)	Aspergillus IHA testing, Part1: Set up	MDR/LNF/CM
Wed	10 Feb	10:30-11:30	ERC Committee Room	Lecture (1h)	Fungal Antibodies	MDR
Wed	10 Feb	11:30-12:30	ERC Laboratory	Practical (1h)	Aspergillus IHA testing, Part 2: Results	MDR/CM/LNF
Wed	10 Feb	13:30-17:00	UHSM NWLC	Clinic (3.5h)	Attendance at ABPA Clinic, NWLC	DWD
Thu	11 Feb	09:00-10:00	ERC Seminar Room 5	Lecture (1h)	Susceptibility Testing – Principles	MDR
Thu	11 Feb	10:30-11:30	ERC Seminar Room 5	Lecture (1h)	Susceptibility Testing – Methods for Yeasts and Moulds	MDR
Thu	11 Feb	12:00-13:00	ERC Laboratory	Practical (1h)	Sensitivity Testing, E-Test Part 1: Set-up	CM/LNF

DATE		TIME	LOCATION	ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER
Thu	11 Feb	14:00-16:00	ERC Seminar Room 6	Journal club (2h)	Journal Club II	DWD
Fri	12 Feb	09:00-13:00	CPA Clinic	Clinic (4h)	Attendance at CPA Clinic	DWD
Fri	12 Feb	13:00-17:00	ERC Laboratory	Practical (4h)	Galactomannan Testing	CW/LNF

DA	ATE	TIME	LOCATION	ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER
Mon	15 Feb	09:00-13:30	ERC Laboratory	Practical (4.5h)	Yeast Susceptibility Testing, Part I: Set-up	CM/LNF
Mon	15 Mar	14:30-17:00	ERC Laboratory	Practical (2.5h)	Mould Susceptibility Testing, Part I: Set-up	CM/LNF
Tue	16 Mar	09:30-11:30	ERC Seminar Room 5	PBL (2h)	Problem Based Learning III	SS (CEF)
Tue	16 Feb	12:00-13:30	ERC Laboratory	Practical (1.5h)	Yeast Susceptibility Tests - Part 2: Results AND Sensitivity Testing: E-Test, Part 2: Results	CM/LNF
Tue	16 Feb	14:00-15:00	ERC Seminar Room 7	Lecture (1h)	Therapeutic Drug Monitoring (TDM)	СМ
Wed	17 Feb	09:00-13:30	ERC Laboratory	Practical (4.5h)	Identification of Medically Important Cutaneous (Superficial) Moulds	MDR/CM/LNF
Wed	17 Feb	14:00-15:00	ERC Laboratory	Practical (1h)	Mould Susceptibility Tests - Part 2: Results	CM/LNF
Wed	17 Feb	15:00-17:00	ERC Laboratory	Practical (2h)	Cryptococcal Antigen Testing	CM/LNF
Thu	18 Feb	09:00-10:00	CSB Seminar Room	Lecture (1h)	Fungal Infections & Histopathology	AC
Thu	18 Feb	10:00-10:45	CSB Histo Trainee Room	Practical (0.75h)	Slide Demonstration	AMS
Thu	18 Feb	11:00-12:00	CSB Histopathology Laboratory	Practical (1h)	Tour of Histopathology Laboratory	BMS
Thu	18 Feb	13:00-14:30	CSB Histo Trainee Room	Practical (1.5h)	Slide Review: Student Self-Study	AC
Thu	18 Feb	15:00-16:30	Lecture Theatre 1	Lecture (1.5h)	PCR and Sequencing – Clinical Applications	LNF

ים	ATE	TIME	LOCATION	ACTIVITY	LECTURE TITLE / DESCRIPTION OF ACTIVITY	LECTURER		
Fri	19 Feb	09:00-10:30	ERC Committee Room	Lecture (1.5h)	Environmental Surveillance Methods	MDR		
Fri	19 Feb	11:00-13:30	ERC Seminar Room 10	Lecture (2.5h)	Review of all Isolates	MDR		
Fri	19 Feb	14:00–16:00	ERC Seminar Room 8	Journal Club (2h)	Journal Club III	MDR		
	Course closes: Professor Malcolm Richardson							

Short breaks, as appropriate, to be provided between/during sessions

3-week course (1st – 19th February 2016): Lecture hours: 24.5, Practical session hours: 63.5, Total contact hours: 88

Key: Lecturers

SS (NWLC): Simon Stephen

LO: Dr Laura Owen

MDR: Professor Malcolm Richardson

CM: Dr Caroline Moore

LNF: Dr Lilyann Novak-Frazer

RR: Dr Riina Richardson

SS (CEF): Shomik Sibartie

AC: Dr Anshuman Chaturvedi

CW: Ms Cheryl Wilkinson

ET: Mrs Elaine Taylor

IA: Dr Iain Page

DWD: Professor David Denning

AH: Ms Alison Hardy

RM: Rikesh Masania

GA: Graham Atherton

JB: Dr Jennifer Bartholemew